Σήμερα ο μεγάλος τελικός του Διαγωνισμού για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν.

Είναι τέσσερις, δημιουργικοί, με αγάπη σε αυτό που κάνουν και αποφασισμένοι να εκπλήξουν τους ουρανίσκους των επισήμων καλεσμένων του Γάλλου Πρέσβη τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018.

Ο λόγος για τους φιναλίστ του Διαγωνισμού για την ανάδειξη του καλύτερου ελληνικού μακαρόν, που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία και στον οποίο συμμετείχαν 50 συνολικά υποψήφιοι στους δύο προκριματικούς διαγωνισμούς που προηγήθηκαν, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, όλοι τους εκπρόσωποι περιφερειών εκτός Αττικής, δίνουν την ύστατη μάχη στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα από την Παρασκευή, προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό μακαρόν με ελληνική γεύση, διεκδικώντας στον επίσημο τελικό τον τίτλο του νικητή και τα πλούσια δώρα που οι χορηγοί της διοργάνωσης τους προσφέρουν.

Στο πλευρό τους διακεκριμένοι σεφ και ζαχαροπλάστες, όλοι τους φιλοξενούμενοι του προέδρου της κριτικής επιτροπής και σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Jean Marie Hoffmann, συμμετέχουν στην εργώδη προσπάθειά τους, για να «βγει» το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο ανταγωνισμός μεγάλος, καθώς ήδη από τους προκριματικούς διαφάνηκε πως το επίπεδο όλων σχεδόν των συμμετεχόντων και πολύ περισσότερο αυτών που προκρίθηκαν στον τελικό, ήταν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Παρόλα αυτά, όλοι μαζί, σαν μια παρέα, σαν μια οικογένεια, μαζί με τους κριτές τους, για πολλές ώρες, μετά από πολλές δοκιμές και τροποποιήσεις των αρχικών τους πλάνων, πέρασαν πολλές ώρες στην κουζίνα προσπαθώντας να δημιουργήσουν το κορυφαίο ελληνικό μακαρόν για το 2018.

Δύο γλυκά και δύο άλμυρά μακαρόν θα δημιουργηθούν για τον τελικό της Δευτέρας 19 Μαρτίου.

Το Greek Food Panorama συνάντησε τους φιναλίστ λίγες ώρες πριν το μεγάλο τελικό, εκεί, στο χώρο δράσης τους, στην κουζίνα της Πρεσβείας και σας μεταφέρει την εμπειρία τους από το διαγωνισμό, το σκεπτικό των προτάσεών τους, την αγάπη και το μεράκι τους για αυτό που κάνουν. Η επίσκεψή μας στη Γαλλική Πρεσβεία ολοκληρώθηκε με μια σύντομη συζήτηση με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Jean Marie Hoffmann και τον Pastry Σεφ Νικόλα Νικολακόπουλο.

Ας τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Αγγελική Αγάθου

Εκπρόσωπος των Ιονίων και ιδιαιτέρως της πανέμορφης Κέρκυρας η Αγγελική – που ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική ως cake decorator -  συμμετείχε στον πρώτο προκριματικό διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης με ένα μακαρόν με γεύση κουμ-κουατ και μαύρη σοκολάτα, το οποίο της χάρισε τη μία από της τέσσερις θέσεις του μεγάλου τελικού. Είναι σαφές ότι με τη γευστική ανάμιξη του σήματος κατατεθέν της Κέρκυρας, του κουμ κουατ, στη δημιουργία της, ήθελε να δώσει το στίγμα της κερκυραϊκής κουζίνας και ζαχαροπλαστικής στο διαγωνισμό.

Άνθρωπος ιδιαίτερα ευαίσθητος, αγαπά ιδιαίτερα αυτό που κάνει, της αρέσει να πειραματίζεται με ολοένα και περισσότερα ελληνικά προϊόντα, ενσωματώνοντάς τα στην Παρασκευή διεθνών εδεσμάτων και γλυκών. Επηρεασμένη ιδιαίτερα από τη γαλλική κουζίνα και τις δικές τις εμπειρίες από την παραμονή της στο εξωτερικό για αρκετό καιρό, πιστεύει ότι τα ελληνικά τρόφιμα, τα προϊόντα του τόπου της, αλλά και της Ελλάδας συνολικά, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κουζίνες του κόσμου, φτάνει να επικοινωνηθούν και να προωθηθούν σωστά. Ανέφερε μάλιστα προϊόντα της Κερκυραϊκής γης που λίγοι τα γνωρίζουν. Το κερκυραϊκό κρασί και το σταφύλι τους, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δεν έχουν αποκτήσει την εξωστρέφεια που θα έπρεπε.

Όσο δε για την πηγή της έμπνευσης και της δημιουργικότητάς της, δεν έκρυψε ότι βρίσκεται στις οικογενειακές της καταβολές, στις όμορφες οικογενειακές στιγμές γύρω από ένα τραπέζι, στις γεύσεις και στις μυρωδιές από το φαγητό της αγαπημένης γιαγιάς.

Η δική της γευστική πρόταση για τον τελικό, είναι ένα μακαρόν συκομαϊδα (εκ του σύκο και μάγι που στα κερκυραϊκά σημαίνει πίτα), εμπνευσμένο από τον τόπο της, ένα γλυκό που το έφτιαχναν παραδοσιακά οι γιαγιάδες τους. Έχει χρησιμοποιήσει τα φημισμένα και ιδιαιτέρως σαρκώδη αποξηραμένα σύκα από την Ερεσσό της Λέσβου, μυτιληναίικο ούζο, καρύδια, ξινομυζήθρα Κρήτης και μπαχαρικά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μακαρόν,  γευστικό αφιέρωμα στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη και τα προϊόντα τους. Αυτό ήταν το γλυκό, η πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες Αύγουστο –Σεπτέμβριο και κράταγε μέχρι το χειμώνα. Γεύσεις που φέρνουν στην επιφάνεια πολύχρονες τοπικές παραδόσεις και ανέμελα παιδικά χρόνια.

Για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό και την μέχρι σήμερα εμπειρία της, δήλωσε πως αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για αυτήν, να βρεθεί δίπλα σε τόσους διακεκριμένους σεφ και επαγγελματίες της γαστρονομίας, αλλά και σε άλλους εξίσου δημιουργικούς και παθιασμένους για τη γαστρονομία συνυποψηφίους της, με τους οποίους έχουν γίνει πια μια παρέα, μακριά και πέρα από ανταγωνισμούς και αντιπαλότητες.

Μια πιθανή νίκη θα σημάνει για αυτήν τόσο ηθική, όσο και επαγγελματική καταξίωση, αλλά πολύ περισσότερο ένα έναυσμα για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στο δρόμο αυτό που έχει αποφασίσει να πορευτεί τα τελευταία χρόνια.

Ευθυμία Νανέρη

Από τη Μακεδονία και την κοσμοπολίτισσα Θεσσαλονίκη έρχεται η δεύτερη φιναλίστ του προκριματικού της Θεσσαλονίκης, Ευθυμία (Έφη) Νανέρη.

Ασχολούμενη με τη ζαχαροπλαστική επαγγελματικά, αποφάσισε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό μετά από παρότρυνση των φίλων και του εργοδότη της. Και με ένα μακαρόν με πατζάρι, κρέμα ανεβατού, καπνιστό ελαιόλαδο βοτάνων και ψητά λαχανικά, κέρδισε τους ουρανίσκους της κριτικής επιτροπής και το δεύτερο εισιτήριο για τον τελικό της Αθήνας.

Η Έφη δηλώνει οπαδός των ελληνικών προϊόντων και των δυνατοτήτων που αυτά έχουν, να βρεθούν στις κουζίνες και τα σπίτια όλου του κόσμου. Πόσο μάλιστα των προίόντων της Μακεδονίας που υπάρχουν σε αφθονία, εξαιρετική ποιότητα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Για αυτήν, η δημιουργικότητα στην κουζίνα και τη ζαχαροπλαστική αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας του κάθε σεφ, του κάθε ερασιτέχνη μάγειρα ή ζαχαροπλάστη. Ο συνδυασμός της, με την αγάπη για το αντικείμενο αυτό, εκτοξεύει το τελικό αποτέλεσμα, προσφέροντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Για τη μέχρι στιγμής εμπειρία μόνο καλά λόγια έχει να πει, σημειώνοντας πως είναι μια πραγματικά μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη για αυτήν – και για αυτό ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους διοργανωτές, την κριτική επιτροπή, τους χορηγούς και τους συνυποψηφίους της – όλο αυτό που συμβαίνει στη ζωή της, ιδιαιτέρως μετά την πρόκρισή της στους 4 της διοργάνωσης. Το γεγονός δε ότι καλείται στο μεγάλο τελικό να δημιουργήσει για τους επίσημους προσκεκλημένους του Γάλλου Πρέσβη, δεν την άγχωσε καθόλου, το αντίθετο. Της έδωσε κίνητρο να δημιουργήσει μια καθαρά ελληνική γεύση, μια γεύση που έρχεται να συνδυάσει αγαπημένες γεύσεις και ελληνικές συνήθειες.

Για το λόγο αυτό δημιούργησε ένα μακαρόν με κρέμα μανουριού και φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο, ολόκληρη ελληνική γαρίδα και ελαιόλαδο με άρωμα ελληνικού καφέ. Έναν συνδυασμό ελληνικού καφέ, θαλασσινών και τυριών, με τον οποία διεκδικεί την ψήφο της κριτικής επιτροπής, αλλά και των προσκεκλημένων της Πρεσβείας, με σκοπό την πρωτιά και τη νίκη. Τα μάτια της λάμπουν από τη συγκίνηση, όταν καλείται να απαντήσει τι θα σημάνει για αυτήν μια πιθανή νίκη. Ηθική ικανοποίηση, επαγγελματική καταξίωση, κάτι άλλο; Όλα αυτά, απαντά με ιδιαίτερη σεμνότητα και η φωνή της σπάει, για να πει ότι για μια γυναίκα η καθιέρωση - σε έναν τόσο δύσκολο χώρο όπως αυτός της γαστρονομίας – είναι ίσως η μεγαλύτερη τιμή και ευκαιρία που θα μπορούσε να της δοθεί. Ευχαρίστησε δε όλους ανεξαρτήτως τους επαγγελματίες σεφ που τίμησαν αυτή τη διοργάνωση και στάθηκαν δίπλα τους σαν πραγματικοί δάσκαλοι και όχι ως απλοί εξεταστές τους.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας για τη συμμετοχή μας εδώ, το μεγαλύτερο έπαθλο που θα μπορούσαμε να λάβουμε. Και μόνο για αυτό, ευχαριστώ την Πρεσβεία για τη δυνατότητα που μας έδωσε. Μου άνοιξε νέους δρόμους, με ενθάρρυνε, μου τόνωσε το ηθικό να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο. Για αυτό προτρέπω όλους όσους το σκέπτονται, να δηλώσουν συμμετοχή ανεπιφύλακτα στην επόμενη διοργάνωση. Γιατί είναι μια μοναδική εμπειρία! Την οποία μακάρι να μιμηθούν και άλλες Πρεσβείες, έτσι ώστε να γνωριστούν λαοί και παραδόσεις, πολιτισμοί και γαστρονομίες.

Χρυσή Σεβαστιάδου

Από την Πάτρα της τεντούρας, της μαυροδάφνης, των λουκουμιών και τόσων άλλων προϊόντων που οι περισσότεροι γνωρίζουμε έρχεται η τρίτη φιναλίστ. Η Χρυσή, είναι η μόνη μη-επαγγελματίας ζαχαροπλάστης – προς το παρόν τουλάχιστον, για την οποία ο διαγωνισμός μακαρόν, ήταν για αυτήν μια πρόκληση, μια ευκαιρία να αναδείξει τις δυνατότητές της, να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που αγαπούν το ίδιο πράγμα, να γνωρίσει επαγγελματίες και να κερδίσει από τις γνώσεις τους, να εξελιχθεί και να γίνει πιο έμπειρη στα ερασιτεχνικά της βήματα στη ζαχαροπλαστική. Επιπλέον το γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να συνυπάρξουν και να προσφέρουν μοναδικές γεύσεις σε μια κλασική γαλλική συνταγή, στο δημοφιλέστερο γαλλικό γλυκάκι, με πληθώρα γεύσεων, υφών, χρωμάτων και γευστικών προκλήσεων αποτέλεσαν  επιπλέον κίνητρο συμμετοχής της.

Ανταποκρινόμενη στην πρό(σ)κληση της ανακοίνωσης του διαγωνισμού, αποφάσισε να τολμήσει και η διαίσθησή της επαληθεύτηκε. Με ένα «χειμωνιάτικο» μακαρόν με γκανάς σοκολάτας και καραμελωμένα φουντούκια –χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο ξηρό καρπό-, στο χρώμα της ελιάς και με μια χρυσή πινελιά του στεφανιού των ολυμπιακών αγώνων, ανέβηκε στο βάθρο του προκριματικού της Αθήνας και σήμερα παρασκευάζει το νέο της μακαρόν, αυτό του τελικού, διεκδικώντας επί ίσοις όροις την πρωτιά από τους επαγγελματίες συναδέλφους της.

Αισθάνεται και εκείνη υπερήφανη και ιδιαίτερα χαρούμενη για την μοναδική – όπως τη χαρακτήρισε – αυτή εμπειρία, την οποία όπως σημείωσε κρατά ως την απόλυτη ευκαιρία για να γνωρίσει επαγγελματίες κύρους, να μάθει από αυτούς και τους συνυποψηφίους της, να δείξει τις δημιουργικές της ανησυχίες και δυνατότητες, να χαρίσει γεύση.

Γιατί για τη Χρυσή, η μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη, φέρνουν στην επιφάνεια τη κοινωνικότητα των ανθρώπων, αναδεικνύουν και χαρακτηρίζουν πολιτισμούς, έθιμα και παραδόσεις. Έτσι και για εκείνη, στο μυαλό της όταν έπρεπε να σκεφθεί τι θα δημιουργήσει, ήρθαν στο μυαλό της, στιγμές από το ελληνικό οικογενειακό τραπέζι, γεύσεις και μυρωδιές βγαλμένες από την ψυχή και τις όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις, τις οποίες συχνά πυκνά ανακαλεί στην επιφάνεια, δημιουργώντας παραδοσιακές γεύσεις με μια μοντέρνα αισθητική προσέγγιση. "Εμ παλιό, εμ μοντέρνο" λέει χαριτολογώντας, σημειώνοντας την ανάγκη να κρατήσουμε τις γευστικές και γαστρονομικές μας παραδόσεις, αλλά και να προωθήσουμε την ελληνική γαστρονομία και τα ελληνικά προϊόντα μας, όπου γης. Γιατί και αξίζουν και μπορούν να βρεθούν στις κουζίνες όλου του κόσμου. Έτσι και εκείνη δημιούργησε το απόλυτο γαλλικό γλυκό, το δικό της μακαρόν του προκριματικού, με μια ελληνική γευστική αλλά και δημιουργική προσέγγιση.

Για τον τελικό, το ανήσυχο μυαλό της, αλλά και ο ρομαντισμός μου τη διακρίνει, φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη της να προβάλει τη χώρα της και τις γεύσεις της, αλλά και τον τόπο της, την Πάτρα. Προσφέρει έτσι στους προσκεκλημένους της  Γαλλικής Πρεσβείας ένα μακαρόν με γκανάς λευκής σοκολάτας και ρυζόγαλο, βανίλια  κανέλα. Ουσιαστικά το ρυζόγαλο της γιαγιάς της όπως λέει, μεταμορφωμένο σε ένα γαλλικό περίβλημα. Αυτήν  φέρνει στο μυαλό της και εμμέσως θέλει να τιμήσει, δημιουργώντας ένα μακαρόν ιδιαίτερο, με μια γεύση που έρχεται από πολύ μακριά, μια γεύση που στον ουρανίσκο όλων σχεδόν των Ελλήνων κάτι ξυπνάει.Και για να τιμήσει και τον τόπο της, το μακαρόν αυτό περιέργως δεν θα έχει το λευκό χρώμα που όλοι θα περίμεναν. Αντιθέτως. Ένα μακαρόν σε μωβ χρώμα με μια βρώσιμη ασημένια πινελιά πάνω του, έρχεται να θυμίσει τα χρώματα της εποχής, της άνοιξης, της πασχαλιάς, της ανεμώνας, της βιολέτας, αλλά και το χρώμα του πανέμορφου ειδυλλιακού ηλιοβασιλέματος της Πάτρας, λίγη ώρα πριν πέσει το σκοτάδι, όταν το φεγγάρι αντανακλάται στη βαμμένη από το χρώμα του δειλινού αχαϊκή θάλασσα.

Μια νίκη θα είναι ηθική δικαίωση, αλλά πέραν αυτού, ήδη από τη συμμετοχή της και μόνο, αισθάνεται ιδιαίτερα κερδισμένη. Σκοπός της ήταν και παραμένει, να θέλει να φτιάχνει πολύ όμορφα μακαρόν. Υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή της Πρεσβείας, φέρνει κοντά τους λαούς και τις γαστρονομίες τους και για το λόγο αυτό, αλλά και για την ευγένεια, τη φιλοξενία και την αγάπη που ενοιωσε από τους διοργανωτές και τους κριτές, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί, να δημιουργεί, μαθαίνοντας τη γαλλική γαστρονομία, συνδυάζοντάς την με τα υπέροχα ελληνικά προϊόντα.

Σταμάτης Ξενάκης

Για λόγους ευγένειας, αφήσαμε στο τέλος τον μοναδικό άνδρα φιναλίστ του διαγωνισμού. Τον πρώη μουσικό και νυν ζαχαροπλάστη Σταμάτη Ξενάκη από το πανέμορφο κυκλαδονήσι της Νάξου. Στο οποίο διατηρεί δύο εργαστήρια – ζαχαροπλαστεία με το όνομα ΑΚΤΑΙΟΝ, στα οποία όχι άδικα, έχει χαρακτηρίσει ως Pastry Boutiques.

Ο Σταμάτης για πολλούς, είναι ο άνθρωπος που δίδαξε τα τελευταία χρόνια στους κατοίκους του νησιού, τι σημαίνει μακαρόν, προσφέροντάς τους εξαιρετικές γευστικές προτάσεις και κάνοντας το κλασικό γαλλικό γλυκό και δικό τους. Η ενασχόλησή του με τα μακαρόν ξεκινά 10 χρόνια πίσω, το 2008, με την επίσκεψή του στην πόλη του φωτός και τους μεγάλους οίκους ζαχαροπλαστικής. Ο έρωτας με τα μικρά πολύχρωμα κομψοτεχνήματα ήταν ακαριαίος…

Έτσι ξεκινά η γλυκειά του ιστορία, ένας γλυκός αγώνας, σπρίντ, αλλά και μαραθώνιος μαζί, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτή την πολυετή του επαγγελματική και δημιουργική εμπειρία. Για δύο χρόνια μετά την πρώτη του γνωριμία με τα μακαρόν στο Παρίσι, στο εργαστήρι του στη Νάξο, για πέντε ώρες την ημέρα, έκανε τη δική του πρακτική άσκηση, τη δική του μελέτη στις συνταγές που είχε φέρει με τις αποσκευές του από τη Γαλλία.

Οι Γάλλοι λένε ότι το μακαρόν είναι το γλυκό που κάνει τα μαλλιά σου να ασπρίσουν. Ξέχασαν να πουν ότι είναι εκείνο που σε κάνει να θέλεις να τα σπάσεις όλα στη 1:00 τα μεσάνυχτα μπροστά στην πόρτα του φούρνου εκλιπαρώντας τα μακαρόν να σου πουν τι κάνεις λάθος και σπάνε στο ψήσιμο, φουσκώνουν από τη μια μεριά μόνο, γεμίζουν φουσκάλες, ή χάνουν το σχήμα τους..

Κι όμως πίστεψε στις δυνάμεις του, τα κατάφερε και σήμερα διαθέτει βιτρίνα με 18 διαφορετικές γεύσεις μακαρόν. Βιτρίνα ισάξια κεντρικού παριζιάνικου ζαχαροπλαστείου και μάλιστα με ελληνικές γεύσεις. Σε ένα κυκλαδονήσι. Παράδοξο; Μπορεί, αλλά οι συμπολίτες του αγκάλιασαν το εγχείρημά του και πολύ περισσότερο τα μακαρόν του.

Ο Σταμάτης επιχειρεί μέσα από τις γεύσεις του, να ανασύρει γεύσεις που μας μεγάλωσαν, να τις συνδυάσει και να τις συμπυκνώσει σ’ ένα τόσο δα γλύκισμα όπως είναι το μακαρόν. Προσπαθώντας να φτιάξει ελληνικά μακαρόν, αγάπησε ξανά την Ελλάδα. Εμπνεύσεις από παντού, τη φύση, τη θάλασσα, τον αέρα, μυρωδικά και προϊόντα της γης. Έτσι γεννήθηκε το Αιγαίο, ( γλυκάνισος με ανθό αλατιού ) το μακαρόν που του έδωσε την πρόκριση στους 4.

Για τον μεγάλο τελικό δημιουργεί ένα μακαρόν με τίτλο «Η Ελλάδα σε μια μπουκιά» φτιαγμένο από αγουρέλαιο βιολογικό με 0% οξύτητα από κορωνέικη ποικιλία, βασιλικό και ξύσμα από περγαμόντο. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάθε Έλληνας είναι σε θέση να γνωρίζει και να αντιληφθεί γευστικά.

Κλείνοντας τη μικρή μας συζήτηση ο Σταμάτης εξείρε την πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας, συστείνοντας σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες που τους αρέσουν οι δημιουργικές γαστρονομικές προκλήσεις, να ανταποκριθούν στην επόμενη πρόσκληση συμμετοχής και σημειώνοντας πως μια νίκη στο διαγωνισμό εκτός από το προφανές επαγγελματικό αντίκτυπο, θα έχει πρωτίστως ηθικό αποτύπωμα για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους συμπολίτες του που έχουν στηρίξει τόσα χρόνια την προσπάθειά του, υιοθετώντας το μακαρόν και βάζοντάς το στις καθημερινές γαστρονομικές τους επιλογές.

Αυτοί είναι οι τέσσερις φιναλίστ και τα μακαρόν που σήμερα το βράδυ θα τεθούν στην κρίση πεντακοσίων και πλέον καλεσμένων και κριτών.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής και πέραν της αδιαμφισβήτητης επιτυχίας της όλης διοργάνωσης και πρωτοβουλίας της Γαλλικής Πρεσβείας, αυτό το οποίο μπορούμε με βεβαιότητα να σημειώσουμε είναι ότι, ο διαγωνισμός αυτός, εκτός από την εμπειρία, τις δυνατότητες και τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων, έφερε στο προσκήνιο πολλά ελληνικά προϊόντα που μπορούν να συνυπάρξουν με διεθνείς κουζίνες δημιουργώντας γευστικότατα αποτελέσματα.

Και κάτι τελευταίο, ο Διαγωνισμός για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν, ξύπνησε μέσα στους συμμετέχοντες αλλά και σε όλους μας, μνήμες από το παρελθόν της ελληνικής οικογένειας, γεύσεις και αρώματα από τη γιαγιά που όλοι λατρέψαμε, παραδόσεις και διαδικασίες που όλοι φυλάμε σαν φυλαχτό στην ψυχή και το μυαλό μας.

Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να επαναφέρουμε αναμνήσεις, να θυμηθούμε στιγμές τις οποίες δεν θέλουμε να ξεχάσουμε.

Αγγελική, Έφη, Σταμάτη, Χρυσή, ολόψυχα Καλή Επιτυχία!

Jean Marie Hoffmann, ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και τη συνεργασία!

 

RELATED FILES: