16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου στην Αθήνα. Ζάππειο 19-21 Οκτωβρίου 2018

Παρουσία της οργανωτικής επιτροπής, εκπροσώπων των ΜΜΕ, ανθρώπων της γαστρονομίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Συνέντευξη παρουσίασης του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οίνου και της παράλληλης έκθεσης πολιτισμού, τουρισμού, γαστρονομίας και οίνου, που θα πραγματοποιηθεί από 19-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ισπανός πρόεδρος της CEUCO κος Carlos Martin Cosme, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες Γαστρονομίας και Γευσιγνωσίας στην Ευρώπη. Ο Ευρωπαίος Chef, δήλωσε ότι χάρηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι σύνεδροι επέλεξαν την Ελλάδα στο τελευταίο συνέδριό τους στη Cordoba της Ισπανίας, για τη φετεινή διοργάνωση, σημειώνοντας τις πολυετείς προσπάθειες του Chef κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, για να επιτευχθεί αυτή η διάκριση για την Ελλάδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους σκοπούς της CEUCO, επισημαίνοντας ότι η διάδοση και διάσωση της γαστρονομίας των προγόνων μας και η ένταξή της στις σύγχρονες μαγειρικές πρακτικές θα πρέπει να αποτελεί υποχρέωση όλων των Chef.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Η γαστρονομία αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού κάθε χώρας και ως τέτοιο, αποτελεί σημαντικό στοιχείο διαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος κάθε χώρας.Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική η διοργάνωση του συνεδρίου στην Αθήνα και για αυτό το λόγο. Η Ελλάδα θα αποτελέσει το επίκεντρο του Ευρωπαϊκού, αλλά και του διεθνούς γαστρονομικού ενδιαφέροντος για όσες μέρες διαρκέσει το συνέδριο και οι έκθεση, αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις πριν και μετά από αυτό και κατά τις οποίες περισσότεροι από 500 ξένοι επισκέπτες, θα γνωρίσουν πολλές περιοχές της χώρας και τουριστικά, πολύ περισσότερο δε, γευστικά. 

Κλείνοντας ο πρόεδρος της CEUCO - και πριν παραδώσει το λόγο και την επίσημη ράβδο του συνεδρίου στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής "Ακρόπολις" Κωνσταντίνο Μουζάκη - δήλωσε λάτρης της Ελλάδας και τακτικός επισκέπτης της, επαινόντας την ελληνική γαστρονομία και την ποιότητα των ελληνικών κρασιών.

Με την παραλαβή της «επίσημης ράβδου του Συνεδρίου», που φέρει πλακέτες από όλα τα προηγούμενα συνέδρια και είναι το «σύμβολο» της οργάνωσης του Συνεδρίου από τον  κο Cosme, ο Κωνσταντίνος Μουζάκης έλαβε την επίσημη "εντολή" της πραγματοποίησης του τόσο σημαντικού αυτού συνεδρίου.Στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους Chef για την τιμή που έγινε στην Ελλάδα και στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής, αλλά και όλους όσους υποστηρίζουν αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια με την αιγίδα, τη συνεργασία ή την οικονομική τους αρωγή. Τα πολυάρθιμα υπουργεία, τους φορείς, τα επιμελητήρια, τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης Α & Β Βαθμού, καθώς και τα ΜΜΕ που θα στηρίξουν επικοινωνιακά την προσπάθεια.

Τέλος, την παρουσίαση της δομής του Συνεδρίου και της Έκθεσης και του - υπό τελική διαμόρφωση - προγράμματος έκανε ο κος Καραχρήστος, Γεν. Διευθυντής της εταιρίας που έχει αναλάβει τη διοργάνωση. 

Η Έκθεση έχει στόχο της, τη διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν Περιφέρειες, Δήμοι, επαγγελματικές οργανώσεις και παραγωγικές επιχειρήσεις και οινοποιεία, μέσω των οποίων θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται η Ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και με τα παραδοσιακά προϊόντα, τοπικά ποτά και κρασιά.

Σημαντική αναγγελία ήταν το γεγονός ότι ο νομός Ημαθίας, θα είναι τιμώμενη περιοχή και ότι παράλληλα με το Συνέδριο και την Έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ειδικό Συνέδριο Παρουσίασης της Ημαθίας ως Γαστρονομικής – Τουριστικής – Πολιτιστικής Περιοχής, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και εδέσματα τα οποία θα προσφέρονται από τους παραγωγούς της περιοχής.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση μας CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας – Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), που αριθμεί πολλά ενεργά Μέλη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» είναι πλέον ένα από τα ενεργά μέλη και εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα.