Απονομή Βραβείων IOOC KOTINOS 2020

Πάθος, όραμα και σκληρή δουλειά είναι τα βασικά προαπαιτούμενα για την επιτυχή διεκδίκηση ενός βραβείου κύρους, όπως τα Βραβεία Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου IOOC KOTINOS AWARDS, επεσήμαναν οι εισηγητές κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης Απονομής των Βραβείων, τα οποία διοργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ.

Οι εταιρίες, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα των οποίων διακρίθηκαν για την κορυφαία ποιότητά τους την ελαιοκομική περίοδο 2019/2020, παρέλαβαν τα βραβεία τους, την Τετάρτη 22 Ιουλίου, σε μια ιδιαίτερη τελετή Απονομής σε κλίμα έντονης ικανοποίησης, στο ξενοδοχείο Athens Marriott. 

Η κα Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, στην εισήγησή της με θέμα “Ελαιόλαδο: Μεσογειακή Διατροφή και Βιώσιμη Ανάπτυξη αναφέρθηκε στη σημασία της χρήσης του ελαιολάδου ως μοναδικής λιπαρής ουσίας στη διατροφή μας, καθώς επίσης στη συμβολή του ελαιοδένδρου και των προϊόντων του στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ουσιαστική περιβαλλοντική τους επίδραση.

Η κα Έφη Χριστοπούλου, Χημικός Eμπειρογνώμων Ε. Ε. και Δ. Σ. Ε., Panel Supervisor Οργανοληπτικής Ομάδας ΣΕΒΙΤΕΛ, παρουσίασε την αδιάβλητη διαδικασία που ακολουθεί ο Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου ΚΟΤΙΝΟΣ (Blind Test, φύλλο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τους κριτές στον διαγωνισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου MARIO SOLINAS), καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Ο κος Βαγγέλης Διβάρης τ. Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ δήλωσε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου η λέξη κλειδί είναι το «τρόφιμο». Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μια νέα στρατηγική, είπε,  με έμφαση στον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για την πολιτική της που ονομάζει «από το αγρόκτημα στο πιάτο» (from farm to fork). Το ελαιόλαδο ως τρόφιμο έχει περγαμηνές ποιότητας και σήμερα πολλαπλασιάζονται και οι ενδείξεις υγείας στις ετικέτες του. Και επειδή είμαστε εδώ σήμερα, για να επιβραβεύσουμε την αριστεία στον τομέα, επεσήμανε, αριστεία υπάρχει μία κι η αριστεία προϋποθέτει προδιαγραφές και μάλιστα αυστηρές. Εμείς στην Φίλαιος, τόνισε,  δεν κάναμε ποτέ εκπτώσεις σε αυτό που ονομάζουμε «ποιότητα» ελαιολάδου και στο πώς τη μετράμε.

Ο κος Γιώργος Οικονόμου, Εκτελεστικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. της ΦΙΛΑΙΟΣ παρουσίασε την διαδρομή 22 χρόνων της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ και τις δράσεις από την ίδρυσή της το 1998. «Επιστημονικοί φορείς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως η ΦΙΛΑΙΟΣ», τόνισε, «αναδεικνύουν στο ευρύ κοινό, μεταξύ άλλων, την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία, τον πολιτισμό της Ελιάς και του Ελαιολάδου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Μεταξύ των μέσων τα οποία αξιοποιεί η Λέσχη για την υποστήριξη και ανάδειξη των προϊόντων της ελιάς είναι ο Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ, καθώς και ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας OLIVE CHALLENGE.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Τα ελαιόλαδα και οι εταιρίες οι οποίες διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό IOOC KOTINOS 2020 έχουν ως εξής:

Ο φετινός διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΣΕΒΙΤΕΛ.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Terra Creta, Interamerican, Bayer, Pieralisi, FORUM

Το Greek Food Panorama - όπως και κάθε χρονιά - στήριξε τη διοργάνωση, ως Χορηγός Επικοινωνίας.