Αφιέρωμα. Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης - Οδηγεί Μπροστά τις Κρητικές Εξαγωγές

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου – μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1994, με πρωτοβουλία των επιχειρηματιών και των εξαγωγέων της Κρήτης, με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και των Επιμελητηρίων της Κρήτης. Η δράση, και το έργο του είναι αναγνωρισμένα από όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο εξαγωγικό εμπόριο.

Σήμερα αριθμεί 160 Κρητικές εξαγωγικές επιχειρήσεις – μέλη που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Τροφίμων & Ποτών, Βιομηχανικών προϊόντων, Αγροτικών προϊόντων – Μεταποίησης και Λαϊκής Τέχνης.

 Από τον Απρίλιο του 1995, ο Σύνδεσμος προβαίνει σε πλήθος ενεργειών οι κυριότερες των οποίων περιλαμβάνουν, συμμετοχές του Συνδέσμου σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές  σε όλο τον κόσμο, συνδιοργανώσεις ημερίδων, εκθέσεων και συνεδρίων καθώς και υλοποίηση  προγραμμάτων INTERREG II & ΙΙΙ και του Μέτρου 4.3 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Προώθηση των Εξαγωγών. 

Το διάστημα που πέρασε, καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για την αναβάθμιση του συνόλου των υπηρεσιών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και για τη διεύρυνση του φάσματος των δραστηριοτήτων του. Απαρχή της προσπάθειας αποτέλεσε, η επιτυχής έκβαση των εργασιών του Παγκρητίου Προσυνεδρίου Εξαγωγών. Επιχειρηματίες και ειδικοί στο χώρο του εξαγωγικού εμπορίου πρόβαλαν τις επιτυχίες καθώς και τα προβλήματα των επιχειρήσεών τους και επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης αυτής της συντονισμένης προσπάθειας από μέρους όλων των εξαγωγέων και κατ’ επέκταση και όλων των φορέων του  εξαγωγικού εμπορίου, προκειμένου να προωθηθεί ο κλάδος και τα Κρητικά προϊόντα να αποκτήσουν την αξία, τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα που τους αναλογούν ανάμεσα στα υπόλοιπα προϊόντα του διεθνούς ανταγωνισμού.

 Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης προσπαθεί να δώσει το δικό του στίγμα μέσα από ενημερωτικές ενέργειες προς τα μέλη του, αναφορικά με εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, δελτία ζήτησης προϊόντων από χώρες της αλλοδαπής καθώς επίσης και από υποστήριξη των μελών του που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε κάποια διεθνή έκθεση υπό την αιγίδα του Συνδέσμου. Σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων αλλά και έντονου ανταγωνισμού εδραιώνουμε την παρουσία και προβολή των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές και συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθειά μας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της εξαγωγικής τους ικανότητας.

Οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του ΣΕΚ, όπως αναφέρονται στο καταστατικό ίδρυσής του, είναι οι εξής:

  • Η  κατοχύρωση, προστασία, και προαγωγή των επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών και ηθικών συμφερόντων των μελών του με την από κοινού μελέτη και αντιμετώπιση των κλαδικών προβλημάτων, γενικών και τοπικών, η εφαρμογή δεοντολογικών κανόνων άσκησης του εξαγωγικού επαγγέλματος και η εξασφάλιση της συναδελφικής αλληλεγγύης.
  • Η οργάνωση κοινών πρωτοβουλιών για την προώθηση των εξαγωγών καθώς και οι έρευνες και μελέτες σε θέματα εισαγωγών και εξαγωγών και οι διαδικασίες Κοινοτικών και Ελληνικών Επιδοτήσεων και Επιστροφών στις εισαγωγές και εξαγωγές.
  • Η προώθηση και υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
  • Η ενεργός συμμετοχή του Συνδέσμου στα  γενικότερα θέματα της Εθνικής Οικονομίας με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Κρήτης και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών γενικότερα.
  • Η μελέτη και έρευνα των συνθηκών της αγοράς στον τομέα των εξαγωγών, η συλλογή πληροφοριών και στατιστικών δεδομένων με σκοπό την πληροφόρηση των μελών του, η συμμετοχή σε επιτροπές προσδιορισμού της οικονομικής πολιτικής και η παρέμβαση κατά τον καθορισμό της κυβερνητικής και κοινοτικής πολιτικής σε  όσα θέματα  άπτονται των σκοπών του Συνδέσμου.
  • Η συνεργασία με κοινοτικούς φορείς και με αντίστοιχα επαγγελματικά σωματεία, οργανώσεις και επιμελητήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ιδίως δε των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων.
  • Η εκπόνηση, διαχείριση και υλοποίηση και γενικά αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων στους τομείς των εξαγωγών και εισαγωγών.
  • Η συμμετοχή του σε διεθνείς ενώσεις παρομοίων Συνδέσμων και γενικά διεθνείς Οργανισμούς ή όργανα, για την προώθηση των συμφερόντων των εξαγωγέων.

Πηγή: http://www.crete-exporters.com